Petre Tîrziu: „Oamenii care încep să facă voluntariat ajung să cunoască persoane noi și se pot simți parte a unui grup care militează pentru același scop comun.”

Petre Tîrziu este un tânăr implicat activ în comunitate, în special în inițiativele educaționale și pentru schimbarea sistemului educațional preuniversitar. L-am invitat în cadrul rubricii noastre „Profil de voluntar”, pentru a afla mai multe despre cum este să ai propria ta organizație la doar 18 ani și să fie unul din elevii care a vorbit cu ministrul educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Petre este elev în ultimul an la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, implicat fiind încă din clasa a IX-a în activități educaționale și din domeniul tineretului. Martor la mai multe încălcări a drepturilor elevilor și deloc pasiv la acestea, Petre a ajuns să se implice în Consiliul Elevilor din dorința de a-și ajuta colegii să aibă o educație mai bună, astfel că prima experiență cu voluntariatul a avut-o prin intermediul structurii de reprezentare a elevilor. Petre ne spune că „Pot afirma că am reușit să cunosc principiul reprezentării elevilor la nivel școlar, județean și național”. Dar asta nu este tot, Petre înființând un grup de inițiativă împreună cu un tânăr din clasele gimnaziale, despre care vom vorbi la secțiunea Profil de voluntar.

Cu Ochii pe Educație este grupul de inițiativă care militează pentru identificarea disfuncționalităților sistemului educațional românesc și a soluțiilor pentru acestea. Grupul a luat ființă în 2021, din dorința celor doi elevi de a nu fi indiferenți la problemele din învățământ.

Prin cadrul grupului, Petre a vorbit față-n față prin Zoom cu ministrul Educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, în urma trimiterii unui număr de 58 de propuneri privind noua lege a educației din învățământul preuniversitar.

Petre-Daniel Tîrziu în cadrul dezbaterilor publice organizate de Ministerul Educației, privind noua lege a educației. Sursă: Facebook.com

Petre, implicat activ în peste 5 organizații cu reprezentativitate la nivel național, ne spune că „de mici, copiii trebuie să fie încurajați de adulți să-și spună punctul de vedere”. Recunoaște că orele de educație civică din școală nu l-au ajutat să devină mai implicat, însă consideră că trebuiesc dezvoltate tematici ce țin de drepturile, responsabilitățile și puterea de schimbare a cetățenilor.

Încurajarea tinerilor și a tuturor cetățenilor să facă voluntariat pentru comunitate este importantă, în special că „îți poți dezvolta numeroase competențe, care devin experiență profesională”. Totodată, așa cum Petre ne spune, voluntariatul oferă șansa de a avea puterea să schimbi în bine lumea, să susții cauza ta fără să fii renumerat și să inspiri alte persoane, un sentiment unic și puternic. De asemenea, „Oamenii care încep să facă voluntariat ajung să cunoască persoane noi și se pot simți parte a unui grup care militează pentru același scop comun.”, cum însuși Petre ne spune că a simțit.

La întrebarea „Ce ți-a oferit voluntariatul și nu ai putea să primești din altă parte?”, tânărul implicat activ în comunitate subliniază că voluntariatul l-a ajutat să devină mai responsabil, să se dedice unei cauze și să lucreze în echipă. Totodată, Petre mai spune că a desprins abilități din mai multe domenii, atât de marketing, cât și de management, fiind un aspect urmărit de companiile naționale.

Pentru Petre, voluntariatul înseamnă: Responsabilitate, Perseverență și Dedicare


Despre secțiunea „Profil de voluntar”

Comunitatea ONedu România, organizația tinerilor pentru dezvoltarea voluntariatului, cea care deține Revista DigitalizămRomânia.ro, a înființat secțiunea Profil de voluntar cu scopul de a aduce poveștile tinerilor privind implicarea în acțiuni de voluntariat mai aproape de comunitate, prin promovare activă a acestora. Ne propunem ca campania să continue și după 1-5 decembrie 2022.

Alte articole de citit

START NOMINALIZĂRI Gala Voluntariatului din România își deschide porțile pentru noi premianți. Organizatorul își propune să adune sute de voluntari din toată țara.

O nouă competiție în lumea ONGească își deschide porțile pentru noi voluntari care se implică în comunitățile în care trăiesc. Gala Voluntariatului așteaptă nominalizări de la organizațiile non-guvernamentale și instituțiile…
Vezi articolul

Diana Onosă, coordonator voluntari: Se caută peste 20 de voluntari pentru echipa de organizare a Galei Voluntariatului

Comunitatea ONedu România, organizație națională cu o amplă experiență în digitalizarea educației și fondatoarea centrului național de voluntariat iVoluntar, caută voluntari pentru data de 3 decembrie în București, cu ocazia…
Vezi articolul