Peste 250 de organizații parte dintr-un studiu privind aplicabilitatea Legii Voluntariatului

Comunitatea ONedu România, structura tinerilor care promovează voluntariatul și militează pentru digitalizarea educației, a realizat un raport privind aplicabilitatea Legii Voluntariatului în România. Informațiile ce contribuie la raport au fost obținute în urma unui sondaj desfășurat pe perioada lunii aprilie, alcătuit din 10  întrebări la care au răspuns 288 de organizații non-guvernamentale. Astfel s-au observat nenumărate nereguli, de la neefectuarea instructajului SSM (situație valabilă pentru 32,6% dintre respondenți) pâna la absența contractului de voluntariat (situație valabilă pentru 11,5% dintre respondenți), un act absolut necesar pentru ca voluntarul să își desfășoare activitatea în norme legale. De asemenea, jumătate din organizațiile ce au răspuns sondajului nu monitorizează în niciun fel activitatea voluntarilor, când ar trebui sa fie ținută o evidență a numărului de ore de voluntariat pe săptămână sau lună și a tipului de activitate. În cazul documentelor anexe care au ca scop protejarea voluntarului situația tot nu arată roz. Fișa de protecție în muncă și Acordul foto-video sunt printre cele mai „nepopulare” în rândul anexelor când vine vorba de cât de des se regăsesc în arhiva celor 288 de ONG-uri.

E evident că voluntariatul a ajuns să fie tratat ca parte integrantă a pieței muncii, cel puțin din punct de vedere al legislației, pentru ca este îngropat în hârtii și documente ce câteodată taie elanul populației tinere care este preponderent prezentă în zona de voluntariat. Și tocmai pentru ca o mare parte din voluntarii români sunt tineri, aceștia ar trebui să vadă activitatea de voluntariat ca pe o oportunitate de dezvoltare multilaterală, care să-i ajute să crească și să evolueze ajutând benevol. Totuși aceste „hârtii” protejează voluntarul de nedreptăți sau de voluntariatul „la negru” ce nu aduce beneficii semnificative pe termen lung pentru voluntar. Probabil că părerile sunt împărțite, însă ce este sigur este că pentru multe ONG-uri din România Legea Voluntariatului nu este încă pe deplin cunoscută și nici respectată, iar asta le poate aduce neplăceri pe viitor, lipsind normele de aplicare ale legii.

Raportul poate fi consultat aici: https://bit.ly/3hnvO1e.

Alte articole de citit

START NOMINALIZĂRI Gala Voluntariatului din România își deschide porțile pentru noi premianți. Organizatorul își propune să adune sute de voluntari din toată țara.

O nouă competiție în lumea ONGească își deschide porțile pentru noi voluntari care se implică în comunitățile în care trăiesc. Gala Voluntariatului așteaptă nominalizări de la organizațiile non-guvernamentale și instituțiile…
Vezi articolul