Oana Balaci: O comunitate de voluntari ar trebui să fie ca o familie. Oameni deschiși, sinceri și comunicativi

Oana Balaci este o tânără pasionată de film și jurnalism, studentă la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, voluntară la zeci de festivaluri locale și naționale și cu dorința de a încuraja lumea să se exprime liber.

Oana nu se prezintă ca un voluntar sau critic de film, ci ca un om. A început să se implice încă din anul 2015, prima sa formă de voluntariat fiind în cadrul atelierelor pentru copii organizate pe timpul verii de Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu. Motivul din spatele acestuia a fost dorința de a încerca ceva nou, de a ajuta, de a împărți din cunoștințele sale, de a cunoaște oameni noi și de a-și petrece vara într-un mod productiv. De aici muncă ei s-a extins pe numeroase alte proiecte. Aceasta a organizat câteva evenimente artistice: două workshopuri de film, aflându-se în postura de ambasador Super și, în 2017-2018, un festival independent de teatru în cafenele pentru adolescenți, Teatruccino.

Oana în cadrul festivalului național de film și teatru TIFF. Sursă: Facebook

Oana consideră că proiectele de voluntariat în cadrul cărora s-a implicat i-au influențat major viața și au reușit să o ajute chiar și în anumite perioade dificile din viața ei; „m-a ajutat într-o perioadă dificilă a vieții mele (…) cursa sportivă Spartan Race, susținută în noiembrie 2021 la Cheile Grădiștei. (…) am văzut acolo, determinarea sportivilor de a termina cele mai dificile curse, mai ales a celor mai puțin norocoși cum a fost un băiat fără picioare, m-a făcut să îmi regândesc puterea interioară.”

Totodată, aceasta consideră că „datorită activităților de voluntariat sunt persoana de acum. Am învățat atât de multe lucruri prin proiectele în care am lucrat.”, încurajând tinerii ca fiecare să încerce experiențe noi, de la structurile de reprezentare, până la sprijinirea persoanelor din medii defavorizate.

Oana acordând un interviu pentru TVR în cadrul Festivalului Film pe Pâine. Sursa: Facebook

Pentru Oana, voluntariatul înseamnă: compasiune, prietenie, viață


Despre secțiunea „Profil de voluntar”

Comunitatea ONedu România, organizația tinerilor pentru dezvoltarea voluntariatului, cea care deține Revista DigitalizămRomânia.ro, a înființat secțiunea Profil de voluntar cu scopul de a aduce poveștile tinerilor privind implicarea în acțiuni de voluntariat mai aproape de comunitate, prin promovare activă a acestora. 

Alte articole de citit

Petre Tîrziu: „Oamenii care încep să facă voluntariat ajung să cunoască persoane noi și se pot simți parte a unui grup care militează pentru același scop comun.”

Petre Tîrziu este un tânăr implicat activ în comunitate, în special în inițiativele educaționale și pentru schimbarea sistemului educațional preuniversitar. L-am invitat în cadrul rubricii noastre „Profil de voluntar”, pentru…
Vezi articolul