Claudia Timofte: „Întotdeauna plec cu aceeași idee în minte – ce mică și frumoasă e lumea, iar această idee rămâne un reminder pentru mine”

Claudia Timofte este o tânără de 23 de ani, pasionată de drept, leadership și tot ce ține de administrația publică, ce a fost în programul de internship al Guvernului României, participantă în zeci de proiecte Erasmus, prin intermediul cărora s-a dezvoltat și a încurajat și alți tineri să participe.

Studentă la Cluj, Claudia ne-a mărturisit că încă de pe băncile liceului s-a implicat în proiecte de voluntariat pentru a face bine. A început încă de la vârsta de 10 ani să se implice și să învețe ce înseamnă să ajuți într-o comunitate, fiind cercetaș în cadrul organizației Cercetașii României. A continuat prin implicarea în clubul de la ea din școală, Clubul Impact, acesta având să fie doar începutul a unui parcurs frumos pe drumul voluntariatului.

Claudia Timofte, fotografie din arhiva personală

Studentă fiind în Cluj la drept, Claudia a făcut primul contact cu reprezentarea studențească, descoperindu-și pasiunea pentru dezbaterile academice, observând astfel nevoia tinerilor de leadership și a comunităților suport. A fost președintele clubului de dezbateri de la nivelul Universității Babeș – Bolyai, dedicându-și o parte din anii de studenție pentru crearea contextelor și a unui care în care tinerii clujeni să devină mai critici cu privire la nedreptățile ce li se întâmplă, cât și mai încrezători în forțele proprii. Pe parcursul studenției, Claudia s-a implicat cu sufletul în privința dezbaterilor, devenind membru al AGORA Debate, toată experiența acumulată cultivând astfel două aspecte: youth leadershipul și youth empowerment.

Având aceste două principii, Claudia a fost trainer în cadrul unei rețele europene, prin care a susținut ateliere pe teme de interes pentru liceeni. Fie că vorbim despre Hate speech, fake news sau discriminare, sute de elevi au beneficiat de cunoștințele Claudiei. Cu ajutorul rețelei Understanding Europe România, Claudia a învățat importanța activismului de tineret, puterea pe care tinerii o au și cum tinerii pot, împreună, să creeze comunități de învățare prin sharingul de cunoștințe.

Claudia susținând un atelier despre Hate Speech. Sursă foto: Claudia Timofte, Facebook

Însă experiența Claudiei nu se oprește aici. Aceasta a participat doar în ultimul an la nu mai puțin de 6 proiecte Erasmus în țări precum: Maroc, Grecia și Spania. Tânăra ne spune că „din fiecare experiență m-am întors tot mai îmbogățită și doritoare de acțiune și schimbare”, considerând schimburile de tineri o modalitate de a aduna mai mulți tineri cu pasiuni comune pentru a face schimb de idei și să îi influențeze într-un mod pozitiv. Claudia recomandă tuturor tinerilor să plece prin Erasmus cât mai devreme și cât mai mult, astfel de experiențe ajutându-i să se autodescopere, să înțeleagă lumea mai bine și să îmbrățișeze diversitatea. Nu uita că noi, la iVoluntar, pregătim o listă cu organizații care au proiecte Erasmus pentru tinerii români. Așa că poți să ne dai de veste pe ivoluntar.org dacă cunoști vreuna.

Claudia într-un proiect Erasmus în Maroc. Sursă foto: Facebook, Claudia Timofte

Claudia ne mărturisește că îi este greu să aleagă o amintire preferată dintr-un proiect, întrucât toate conexiunile sunt valoroase pentru aceasta și întotdeauna pleacă cu aceeași idee în minte „ce mică și frumoasă e lumea”. De asemenea, aceasta are și un mesaj pentru tineri „acum este mai bine și important ca oricând să iasă din zonele lor de confort, să se simtă recunoscători că sunt cetățeni europeni și să își folosească libertatea pe care o au la capacitate maximă, pentru a se descoperi pe ei înșiși și a descoperi lumea din jur, prin proiecte de acest tip și prin orice alte activități prin care simt că se pot dezvolta ca indivizi valoroși pentru societate. ”

Pentru Claudia, voluntariatul înseamnă: democrație, participare și empatie


Despre secțiunea „Profil de voluntar”

Comunitatea ONedu România, organizația tinerilor pentru dezvoltarea voluntariatului, cea care deține Revista DigitalizămRomânia.ro, a înființat secțiunea Profil de voluntar cu scopul de a aduce poveștile tinerilor privind implicarea în acțiuni de voluntariat mai aproape de comunitate, prin promovare activă a acestora. 

Alte articole de citit

START NOMINALIZĂRI Gala Voluntariatului din România își deschide porțile pentru noi premianți. Organizatorul își propune să adune sute de voluntari din toată țara.

O nouă competiție în lumea ONGească își deschide porțile pentru noi voluntari care se implică în comunitățile în care trăiesc. Gala Voluntariatului așteaptă nominalizări de la organizațiile non-guvernamentale și instituțiile…
Vezi articolul

Petre Tîrziu: „Oamenii care încep să facă voluntariat ajung să cunoască persoane noi și se pot simți parte a unui grup care militează pentru același scop comun.”

Petre Tîrziu este un tânăr implicat activ în comunitate, în special în inițiativele educaționale și pentru schimbarea sistemului educațional preuniversitar. L-am invitat în cadrul rubricii noastre „Profil de voluntar”, pentru…
Vezi articolul

Diana Onosă, coordonator voluntari: Se caută peste 20 de voluntari pentru echipa de organizare a Galei Voluntariatului

Comunitatea ONedu România, organizație națională cu o amplă experiență în digitalizarea educației și fondatoarea centrului național de voluntariat iVoluntar, caută voluntari pentru data de 3 decembrie în București, cu ocazia…
Vezi articolul